Heb jij ook vaak last van onrust? Onrust in je lijf, in je hoofd? Dat je je maar blijft druk maken om dingen? Dat je maar blijft malen in je hoofd, niet meer in staat bent om het los te laten en je er ondertussen heel ongelukkig over voelt?

Vaak komt dat omdat je gedachten met je op de loop gaan. Je blijft je druk maken om bepaalde dingen en die gaan in je hoofd een eigen leven leiden. Dan ben je al hele scenario’s aan het bedenken, bijvoorbeeld over een lastig gesprek met een vriendin of een collega, terwijl die vriendin of collega nergens vanaf weet.

Of je maakt je zorgen over dingen die komen gaan? Je bent bang dat iets niet goed zal gaan, of misschien wel over wat andere mensen ergens van zullen vinden? Weet dan dat je zorgen maken over dingen die er nog niet zijn geen enkele zin heeft. Ook dat is scenario denken en daar word je niet blij van. Waarom zou je je druk maken over dingen die nog helemaal niet aan de orde zijn? Grote kans dat het zelfs wel heel anders gaat lopen en dat de hele kwestie niet eens aan de orde komt. Dan heb je er dus voor niets al heel veel negatieve energie aan verspild.

Ditzelfde geldt voor zaken die in het verleden hebben plaatsgevonden. Ook daar kun je nog heel veel mee bezig zijn. Teleurstelling, frustratie, boosheid, allemaal emoties die maar door je lijf blijven razen omdat jij er in je hoofd nog zo druk mee bezig bent. Maar ze zijn geweest, het is gebeurd, je kunt er niets meer aan veranderen, je kunt er alleen lering uit trekken. 

En zo houd je dus met al die gedachtenstromen allerlei gevoelens in stand waar je niet blij van wordt, die onrust veroorzaken en stress. Er wordt niet voor niets gezegd: je gedachten zijn bepalend voor wie je bent en hoe je je voelt.

Heel belangrijk in deze situaties is om je te beseffen dat een gebeurtenis of situatie altijd neutraal is, het gebeurt gewoon, komt voorbij, verder niets. Hoe jij daarover denkt en wat je ervan vindt bepaalt hoe je je voelt. 

Gedachten zijn namelijk niets anders dan jouw waarheid over een bepaalde gebeurtenis. Daarom is het zinvol om jezelf op zo’n moment af te vragen of het wel echt waar is wat je denkt. Kan de situatie misschien ook nog anders geïnterpreteerd worden of is dit echt de absolute waarheid? En is jouw waarheid wel de werkelijkheid?

Meer weten hierover? Neem hier contact met me op om te bekijken wat ik voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *